Hari ini berlaku dua letupan yang didahului dengan kebakaran dan asap tebal di sebuah gudang di pelabuhan Beirut, menurut Badan Berita Nasional Lebanon. Terdapat laporan tempatan bahawa gudang itu mengandungi bunga api dan dalam beberapa video yang disiarkan dalam media sosial, dipercayai terdapat kilatan berwarna dilihat dalam asap tebal yang naik dari api, sebelum berlaku letupan besar. Gabenor Beirut, Marwan Abboud berkata beliau tidak tahu punca letupan berlaku. Tambahnya lagi, Marwan Abboud menganggapnya sebagai malapetaka nasional.

Dua letupan menggegarkan Beirut yang kedua jauh lebih besar daripada letupan pertama, yang mampu menghasilkan kekuatan untuk membalikkan kereta, merosakkan dan menggegarkan bangunan di seberang kota dan menghasilkan serpihan yang hancur di kawasan berdekatan. Letupan yang lebih besar, pada 6:08 petang, meletupkan kaca dari balkoni dan tingkap bangunan beberapa batu jauhnya dari pelabuhan dan sekurang-kurangnya satu bangunan runtuh dari kekuatan letupan.

Seorang penduduk mengatakan

jalan-jalan itu kelihatan seperti “berbatu kaca.” Video yang disiarkan dalam talian menunjukkan gelombang mengejutkan meletus dari letupan kedua, membunuh ramai orang dan menyelubungi sebahagian besar pusat bandar dalam awan debu dan asap. Kereta terbalik dan jalan-jalan disekat oleh sesak bencana dan orang ramai cedera bergegas ke hospital. Api terus naik dari punca kebakaran setelah letupan, dan awan berasap tebal, berwarna merah jambu dan berwarna cerah saat matahari terbenam, asap-asap yang tebal naik ribuan kaki ke langit. Letupan yang lebih besar didengar dan dirasakan di Cyprus, lebih dari 100 batu jauhnya”

Seramai 100 orang terbunuh dan lebih 4,000 lagi tercedera dalam letupan. Media-media di Lebanon turut menyiarkan mangsa-mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan dengan sebahagian mereka berlumuran darah. Hospital-hospital di Beirut tidak lagi mampu menampung jumlah korban yang semakin meningkat.

Ketua keselamatan dalam negeri itu, Abbas Ibrahim berkata, satu letupan besar berlaku di bahagian yang menempatkan bahan letupan berkuasa tinggi. Letupan kuat itu juga dapat dirasai di seluruh bandar raya itu dan bekalan elektrik terputus di beberapa buah daerah.

Presiden Lebanon, Michel Aoun mendesak supaya mengadakan mensyuarat pertahanan kebangsaan diadakan segera manakala Perdana Menteri Hassan Diab mengisytiharkan Rabu sebagai hari berkabung.

Menakutkan bila tengok video yang berlaku letupan yang sangat besar di Beirut. Semoga kita semua dilindungi dan dijauhkan dari bencana alam seperti ini.

#PrayForLebanon   #Beirut

Author

Write A Comment