Filem Mulan bakal ditayang pada bulan depan! Wahh mesti peminat filem Mulan excited sangat-sangat! Filem legend kot!! Kepada mereka yang tak tahu filem ni, Mulan adalah filem drama aksi tahun 2020 dari Amerika berdasarkan cerita rakyat China “The Ballad of Mulan “ dan merupakan adaptasi dari filem animasi Disney tahun 1998 kepada live-action dengan nama tajuk yang sama.

Diarahkan oleh Niki Caro, dengan lakon layar oleh Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Hynek, dan Elizabeth Martin, ia dihasilkan oleh Walt Disney Pictures, dan diedarkan oleh Walt Disney Studios Motion Pictures

Filem ini dibintangi Liu Yifei dalam peranan utama, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Yoson An, Gong Li, dan Jet Li sebagai watak-watak lain dalam filem Mulan. Rancangan untuk remake live-action asalnya ingin dimulakan pada tahun 2010, tetapi malangnya projek ini tidak membuahkan hasil.

Pada bulan Mac 2015, percubaan sekali lagi untuk membuat filem Mulan yang baru diumumkan dan mereka mengambil Niki Caro sebagai pengarah filem ini pada Februari 2017. Liu Yifei dipilih sebagai watak utama pada November 2017.

Photo: Film Frame..© 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Penggambaran bermula pada bulan Ogos 2018 dan berlangsung hingga November, berlangsung di New Zealand dan China. Dengan anggaran pengeluaran $200 juta (837, 500, 000.00 Ringgit Malaysia), ia adalah filem termahal yang pernah dibuat oleh pengarah wanita. Tayangan perdana Mulan di Hollywood diadakan pada 9 Mac 2020.

Awalnya dijadualkan untuk tayangan teater, tetapi ditangguhkan berkali-kali kerana wabak COVID-19. Disney akhirnya mengumumkan bahawa ia akan dilancarkan pada 4 September 2020 di Disney dengan bayaran premium di negara-negara di mana tayangan itu dilancarkan. 

Tak sabar rasanya nak tunggu filem Mulan keluar bulan depan. Mesti gempak punyalah!

Author

Write A Comment